Informació del taller


133 . CONTACONTES 

 

Sessions: Sessió de 45 minuts
Lloc: Aula del grup
Màxim per aula: grup aula

Destinataris

1r de primària
2n de primària
3r de primària
P-3
P-4
P-5

Responsable/s

Senyora Garcia, Laia García Domingo 

 

Descripció
Una narradora explica històries sense més eines que la veu, el cos i la seva interpretació. Podeu proposar el conte que vulgueu encara que no sigui en aquesta proposta que us presento.

Repertori:
1. Pèls a la llengua (comunicació): Pot passar que, si no parlem el mateix idioma, no ens entenem, No obstant parlar la mateixa llengua tampoc no és garantia d’entendre’s, També ens podem inventar un idioma comú que ningú més no entengui, L’important que és tenir ganes de comunicar-se per entendre’s!

2. El capità pirata mà roja: No és un conte, sinó una aventura viscuda en primera persona!! Un pirata que vol ensenyar les lliçons de pirata als seus fills, però es gira la truita i finalment són ells qui li donen la lliçó magistral.

3. Terra, mar i cel (medi ambient): 3 contes protagonitzats per animals que viuen damunt la terra, al mar o al cel. Tres històries d’animals amb valors molt humans.

4. Tnafele (valors) : Sis cecs que reconeixen amb el tacte un animal, el Tnafele, però cadascun té una sensació diferent sobre com és aquest animal. Només ajuntant tots els diferents punts de vista serà possible desvetllar el misteri de com és en realitat aquest Tnafele.

5. Com una cabra: Tres rondalles menorquines protagonitzades, la majora, per cabres.

6. Quin desastre! Tres històries desastroses, on “pifiar-la” té el seu sentit i la seva gràcia.

7. Contes de nadal: Les històries més clàssiques nadalenques.

8. A tot color: (carnaval)Tres contes per viure la vida a tot color. Personatges estrafolaris i disfressats.

9. Fantàstics i de misteri: contes que volen fer por, però que resulten d’allò més entretinguts i divertits.

10. Contes improvisats: Dieu-me qui voleu que surti i què voleu que passi i us improviso un conte personalitzat i únic a l’acte.

11. Rates!: Contes protagonitzats per rates que ens donen lliçons de vida.

12. Posau ordre en aquest poble! Un poble on tot va de gairell, decideixen que algú ha de posar ordre en aquest poble... però com ho faran per escollir-lo?

13. Els pastorells. Històries d’àngels i dimonis. Amb cançons.

14. El Rei Carnestoltes i s’àvia Corema. El Rei Carnestoltes viu sense límits, la seva veïna, na Corema, viu amb restriccions. Com conviuen aquests dos veïns?


Objectius
Tots els contes amaguen implícitament un valor o idea a transmetre. A continuació s’especifiquen els valors més rellevants de cada repertori.

1. Pèls a la llengua: contes que versen sobre incomunicació, sobre la importància d’entendre’s entre les persones.

2. El capità pirata mà roja: Treballar el concepte de coherència. Sovint les persones imposem unes normes que algunes vegades no complim. En aquesta història un pare és enxampat per les mateixes regles que ha posat als seus fills.

3. Terra, mar i cel (especial medi ambient): En les diferents històries es donen a conèixer implícitament diferents estratègies de subsistència dels animals, la cadena tròfica, la simbiosi, els hàbits,...

4. Tnafele: Donar el missatge de què, moltes vegades, encara que ens sembli que tenim raó, cal escoltar els diferents punts de vista per a poder tenir una visió més global i real d’una situació.

5. Com una cabra: Mostrar històries del folklore menorquí.

6. Quin desastre! Es vol tractar sobre el fet d’equivocar-se, afrontant l’error amb amb humor.

7. Contes de nadal: Tres històries clàssiques nadalenques d’arreu del món amb el missatge que els valors com l’amor o l’amistat són més importants que els béns materials.

8. A tot color: Es vol donar la idea de l’alegria, els colors, i l’humor ajuden a viure més feliços.

9. Fantàstics i de misteri. Contes que tracten sobre la por i que pretenen demostrar que amb la fantasia podem donar la volta a les nostres pors.

10. Contes improvisats: Es fomenta la creativitat dels més petits.

11. Rates!: Es tocaran implícitament la cura d’un mateix, les estratègies per aconseguir un objectiu, i el valor de la paraula donada.

12. Posau ordre en aquest poble! Un conte per explicar la democràcia i les eleccions municipals.

13. Els pastorells. La cultura entorn al nadal.

14. El Rei Carnestoltes i s’àvia Corema. L’explicació del pas de la festa de carnaval a la Quaresma.

Etc...


Continguts
Conceptes:
Procediments:
Actituds:

Metodologia
Abans:
Durant:
Després:

RecursosObservacions

A partir de gener de 2020
Durada de l’activitat: 45 min.Maó Ciutat Educadora    Ciutats Amigues de la Infància
Contactau amb nosaltres

Si us voleu posar en contacte amb nosaltres per fer un suggeriment, una consulta o demanar qualsevol altra qüestió, ho podeu fer al Servei d'Educació de l’Ajuntament de Maó trucant al tf. 971 35 67 00 (ext. 586 o 573) o bé en el següent enllaç

Mirarem de donar resposta a les vostres consultes com més prest millor.

Consultes i suggeriments